Historia

Blåkulla då och nu
Lotta och Leif Almqvist började rida på Mälarhöjdens ridskola 1964. Efter en kort period på ridskola fick de sin första ponny Rustus. Leif var då 11 och Lotta 8 år gammal. Snart utökades familjen med flera ponnyer, Tarpeia och senare Tartuffe. Leif och Lotta fick massor av hästintresserade kompisar vilka inte hade egna hästar.

1967 köpte familjen Blåkulla Gård. Eftersom det inte fanns någon annan ridskola i Västerhaninge införskaffades några ponnyer till och man startade en ridskola i litet format med fem hästar. Ridskolan drevs till en början av pappa Gerhard Almqvist som troget befann sig i stallet varje dag och lärde känna alla elever. Leif utbildade sin till ridinstruktör efter att han gått ut gymnasiet och Lotta påbörjade sin ridinstruktörsutbildning efter grundskolan. Ridskolan expanderade snabbt och 1974 kunde ridklubben, Haningebyggdens Ryttarförening, uppföra ett ridtält med måtten 20 x 40 m. Ett andra ridtält byggdes av familjen och man började ha parallella lektioner. 1977 byggdes ett nytt stall med tillhörande personalutrymmen och 1987 kom det första stora ridhuset med måtten 20 x 60 m och cafeteria.

1991 köpte Lotta ut Leifs andel i gården och sedan dess drivit ridskolan. Pappa Gerhard fanns med i verksamheten fram till sin bortgång 1998. Leif lämnade livet med hästar då Lotta tog över ridskolan och arbeta idag som avdelningschef på Securitas i Kristianstad. 2001 byggdes en ny stalldel för ponnyerna. 2006 stod ännu ett ridhus med yttermåtten 25 x 78 m klart.

Idag drivs ridskolan och gården av Lotta Almqvist med familj. Lotta har gått RIK II och har varit elev till Gösta Asker i England. Hon har tidigare tävlat upp till 1.20 – hoppning både i Sverige och också England. Idag driver Lotta ridskolan och verkar som coach/tränare. Lottas man Stefan Gustafsson är numera pensionerad pilot, han ansvarar för gårdens jordbruk och maskinpark. Sonen Victor född -87, tog studenten 2006. Både Stefan och Victor rider hjälpligt. Dottern Lovisa född -93 är den som idag är mest aktiv som ryttare. Hon har tidigare ridit ponnygalopp men tävlar idag i hoppning upp till 130 cm med hästen Nabarone Lux N. Sommaren 2012 tog hon studenten och är nu utbildad SRL II. Victor har flyttat upp till Skellefteå och Lovisa har nu gått in som ridskolechef.