Nivåindelning Ridgrupper

Utbildningsplan för ridgrupper

Det här är hur vi tänker oss vår utbildning av ryttare från nybörjare till mer avancerad nivå på Västerhaninge Ridskola Blåkulla.

Det kan ta olika lång tid att lära sig rida beroende på till exempel ålder, fallenhet, ambition. Därför går det inte riktigt att säga hur många terminer per år de olika nivåerna tar. Det är roligt om vi kan hålla ihop en grupp under en längre tid men ibland måste vi av olika anledningar göra ändringar.

Ridning är en fantastisk men också svår idrott i och med att vi samarbetar med och lär oss att förstå hästen. För att lära sig rida krävs mycket tålamod och repetition av det du tidigare lärt dig. Det går inte att hoppa över något i utbildningen.

Att lära sig rida är som att bygga en pyramid: det blir ingen topp om grunden är dålig eller om byggstenar fattas någonstans på vägen.

Inlärning sker också lite i trappsteg – det kan kännas som om man lär sig mycket nytt under en period men sen behöver man tid att träna det, smälta den kunskapen=repetera.

Långsiktiga målet med ridningen handlar om att rida hästen på rätt sätt och i form och då behöver hästen samma arbete oavsett om du rider i grupp 2 eller grupp 4.

Att hålla på med hästar och ridning är en bred verksamhet. Du kan både som barn, ungdom och vuxen rida bara för att det är roligt, som motion, för att du älskar hästar. Du kan vilja lära dig rida så bra som möjligt utan att för den skull bli tävlingsryttare. Ridning är ju ändå en idrott man tävlar i och för ridskoleelever som vill det har vi tävlingar i första hand på klubbnivå.

Kan man rida fler gånger i veckan, vilket är möjligt på alla nivåer, utvecklas man mer och blir en starkare och säkrare ryttare.

Stallet blir som en fritidsgård för många barn, ungdomar och vuxna, där man umgås med hästar och kompisar även när man inte rider. Det är något vi uppmuntrar eftersom all tid du umgås med hästarna även påverkar ridningen, det gör att du känner dig tryggare tillsammans med hästen.

Här brevid följer en beskrivning av nivåindelning på Västerhaninge Ridskola Blåkulla. I varje nivå ingår att repetera och befästa allt från tidigare nivå.

Nybörjare

Teori: Bli bekant med hästen. Med handledning/hjälp utföra enklare hästvård, sadling och tränsning, leda häst, upp och avsittning. Säkerhet i stall och ridhus.

Ridning: Ryttarens sits och hjälper. Lära sig skritta och trava. Stanna och sätta igång. Balans och styrövningar. Lodrät sits i skritt, lättridning i trav, lätt sits med mantag. Ridbanans raka samt böjda vägar. Rida över bommar i skritt. Först med ledare så länge ridläraren tycker det behövs, där efter utan ledare samma övningar.

Nivå 1

Teori: Bli självständig vid skötsel av häst före och efter ridning, sadling och tränsning, leda häst, upp och avsittning. Sadelns och tränsets delar. Hästens kroppsdelar, färger och tecken. Stallregler/säkerhet. Ridhusregler/säkerhet. Ryttarens sits och hjälper.

Ridning: Öva lodrät sits i trav, lära sig nedsittningsben i lättridning. Ridvägar i trav. Rätt termer och tempo/utförande i gångarterna. Börja öva galoppfattningar och avbrott. Lära sig rätta fördelning med hjälp av tempo och vägval. Rida utan stigbyglar i skritt och prova i trav. Öva lätt sits över bomserier i skritt och trav. Travhoppning enkelhinder, bombanor.

Nivå 2

Teori: God kunskap om stallregler/säkerhet samt ridhusregler/säkerhet. Grundläggande visitering, foderlära, hovlära, munderingsvård och beteende. Hästens dagliga vård samt stallrutiner. Dekorativ hästvård. Fördjupad kunskap om ryttarens sits och hjälper. Olika hindertyper. Hopplära.

Ridning: Öva inverkan och korrekthet i sitsarna, börja samverka hjälperna. Ridning på böjda spår. Ställning och böjning. Öva att flytta hästen för skänkeln, framdelsvändning. Hålla en god fördelning. Arbetsgalopp i lätt sits, djup lätt sits och lodrät sits. Rida utan stigbyglar i alla gångarter. Kunna spänna sadelgjorden själv samt reglera stigläder från hästryggen. Kunna alla ridvägar. Hoppning över enkelhinder trav och galopp, lätta banor med hinder/ bommar. Testa räkna galoppsprång mellan bommar/hinder. Blåbärshoppning/dressyr.

Nivå 3

Teori: Häst vid hand. Hästens naturliga beetende. Fördjupning om hästens dagliga vård, rutiner och stallarbete. God kunskap om hästens utrustning, kunna plocka isär och sätta ihop. God kunskap om hästens kroppsdelar, färger och tecken. Fotförflyttning, tempo och takt i gångarterna. Grönt kort. Utbildningsskalan. Hästens form.

Ridning: LC – nivå. Rida hästen i balans, ”halvhalter”. Renodling av hjälperna. Framdelsvändning och skänkelvikning. Längning av steget/språnget. Arbete på böjda spår (högre krav på utförande). Rakriktning. Hålla en god fördelning. Kunna växla mellan lätt sits och djup lätt sits med inverkan. Hoppning av hinder i följd, olika hindertyper, serier. Kunna räkna galoppsprång mellan hinder, påverka antal galoppsprång. Kunna rida alla ponnyer/hästar.

Specialträning hoppning och dressyr.

Nivå 4

Teori: Longering, tömkörning, löshoppning, foderlära, sjukdomslära, bandagering. Fördjupning i utbildningsskalan och hästens form.

Ridning: LB- nivå. Lösgörande arbete och rida hästen i form. Mellangångarter. Övergångar i och mellan gångarterna. Prova bakdelsvändning, skolor. Ryggning. Kunna lägga upp ett självständigt pass som motsvarar en framridning till tävling. Banhoppning.

Nivå 5

Teori: Fördjupning i hästkunskap och ridlära. Tillpassning av ridmundering. Unghästutbildning. Analysera ryttare och häst.

Ridning: LA – nivå. Variera hästens form. Förvänd galopp, bakdelsvändning, skolor, enkla byten.

Specialträning

Dressyr/Hoppning: Befästa sits och inverkan. Träning inför tävling på lämplig nivå.